![]()
|
آيا ميتوان احتمال موفقيت را تعيين كرد؟
بلي! به شرطي كه معلوم باشد چقدر به خودتان اطمينان داريد و چقدر خود را باور كردهايد. شما ميتوانيد بر اساس ارزيابيهاي خود از آمادگيهاي دروس و با حساب دو دوتا چهارتا، احتمال قبولي و موفقيت خود را در امتحانات و يا كنكور تشخيص دهيد. به راستي چه قدر خود را باور داريد؟
باورها نياز به تفكرمنطقي هم دارند، اگر از تفكر منطقي برخوردار باشيد و واقعيتها را آن چنان كه هست، ببينيد و بپذيريد، راحتتر خواهيدبود.
اين بدان معنا نيست كه اصلاً اضطراب نخواهيدداشت، بلكه ميتوانيد اضطراب خودتان را تعديل و كنترل كنيد. ادامهي تفكر منطقي، منجر به شكلگيري باورهايي پايدار و پويا خواهدشد. اين همه اصرار بر اصلاح نگرشها، تفكر منطقي و رسيدن به باورهايي درزندگي، بي دليل نيست، باور كنيد!
قدرت باورها
نميگوييم به خود تلقين كنيد كه در بهترين رشته قبول خواهيدشد، ولي تأكيد ميكنيم حداقل به اندازهاي كه كاركردهايد، به خود باور داشتهباشيد. راحت و منطقي بپذيريد كه اين قدر كار كردهايد و زحمت كشيدهايد و تا اين حد لياقت و حق شماست. نه خود را كمتر ببينيد و نه متوقع باشيد. بزرگان به اهميت نقش باورها در زندگي تأكيد فراوان داشتهاند. «خود باوري» يعني پذيرش خود، يعني قبول واقعيتها، يعني كنار گذاشتن ترديدها و دودليها، يعني تسلط بر خود، و نتيجهي همهي اينها، يعني آرامش. عجله نكنيد. دست و پايتان را گم نكنيد. در شك و ترديد نباشيد. اضطرابتان را كنترل كنيد و مراقب روحيهي خودتان باشيد.
شايد اين جملهي معروف امام خميني(ره) را شنيدهباشيد كه: «اساس همهي امور باور انسان است.» نمونههايي از اين قبيل زياد داريم. آنتوان چخوف هم ميگويد: «انسان همان چيزي است كه باور دارد.» اينها جملاتي رؤيايي نيستند، بلكه عين واقعيت هستند. شنيدهايد و ديدهايد كه در مسابقات حساس ورزشي از جمله بازيهاي فوقالعاده مهم فوتبال، بازيكنان به دليل ترس از نتيجهي بازي، دچار اضطراب و دلهرهي شديد ميشوند. مربيان كارآمد و باهوش سعي ميكنند با روشهاي ممكن، اضطراب بازيكنان راكنترل كرده وخود باوري را در آنها تقويت نمايند. شما هم بايد نقش اين چنين مربياني را براي خود ايفا كنيد.
كليد: به تواناييها و آمادگيهاي خود، باور داشته باشيد.
قدرت شكها
آدم شكاك به جايي نميرسد. اگر شما كسي هستيد كه براي قدم به قدم فعاليتها و برنامههايتان دچار شك و ترديد ميشويد، بايد در مورد احتمال موفقيت خودتان هم شك كنيد. ضعيف كار كردهايد؟ بپذيريد كه بايد به اندازهي كارتان بهره ببريد. قوي كار كردهايد؟ چرا نبايد به چيزي كه استحقاقش را داريد، برسيد؟ چرا اين همه شك، اين همه ترديد و دودلي؟ شما كارتان را كردهايد، به خدا توكل كنيد و باقي چيزها و مصلحت خود را به او واگذار كنيد. همان گونه كه باورها، قدرت عظيمي در ايجاد انگيزه دارند، شكها هم در مقابل، انگيزهها را تحليل ميبرند. بدترين زمان براي شك وترديد، همين زمانها هستند، يعني وقتي كه ميخواهيد كار مهمي انجام دهيد. اصلاً آن قدر وقت نداريد كه بخواهيد شك كنيد. شكها فقط زمان را تلف خواهندكرد. اگر امروز به خاطر شك، برنامه و روش خود را تغيير داديد، از كجا معلوم چند روز و چند هفته بعد دوباره شك نكنيد.
شكسپير ميگويد: ترديدها به ما خيانت ميكنند. ما را ازكوشش برحذر ميدارند و از پيروزيهايي كه به احتمال زياد نصيب ما خواهند شد، محروم ميسازند.
كليد: به شكها و ترديدها زياد ميدان ندهيد به خصوص وقتي داريد به پايان كار نزديك ميشويد.
قدرت شانس
كساني كه باورهاي ضعيفي دارند و به شكهاي خود زياد ميدان ميدهند، خود را با شانس واقبال دلخوش ميسازند. واگذار كردن نتيجهي كار به شانس، نوعي رفع مسؤوليت و در واقع بيمسؤوليتي است. اصلاً اعتقاد به شانس، يعني شك داشتن به موفقيت، يعني ترس ازمبارزه و يعني عدم توانايي در كنترل اوضاع. ترسو نباشيد، متزلزل نباشيد، سررشتهي امور را از دست ندهيد. به تواناييهاي خودتان تكيه كنيد.
كليد:
به هيچ وجه احتمال موفقيت خودتان را در امتحانات و كنكور به شانس و اقبال واگذار نكنيد.
منفي انديشي
نگاه منفي نسبت به حوادث و رويدادهاي زندگي، اگر چه تا حدي از ويژگيهاي عمومي انسانها محسوب ميشود، ولي در تعدادي از افراد بيشتر است. اصولاً بعضيها آدمهاي بدبيني هستند و شايد به تعبير درستتر، ياد گرفتهاند كه بدبين باشند. انسانهاي بدبين بيش ازحد، منفي انديش بوده و هميشه به دنبال جمعآوري اطلاعات و شواهد و دلايلي براي احتمال عدم موفقيت خود هستند. شما جزو كدام دسته هستيد؟
از نظر تيپ شخصيتي، خودتان را آدمي خوشبين يا بدبين ارزيابي ميكنيد؟ كنكوريهاي بدبين بيشتردنبال عوامل كاهندهي روحيه ميروند. واقعاً چه دليلي دارد كه مثل يك كارآگاه دنبال شواهد باشيد و بالأخره به خودتان ثابت كنيد كه موفق نميشويد!
كليد:
منفي انديشي در كنكورمساوي است با كمترين احتمال نتيجهگيري و موفقيت.
پر برنامگي
يكي ازاشتباهات خطرناك كنكوريها، پربرنامگي و شلوغ كاري است. اين خطر به خصوص، دانشآموزاني را تهديد مينمايد كه فكر ميكنند عقب ماندهاند و يا كساني كه خيلي هيجاني و احساساتي هستند. دانشآموزاني هستند كه حتي تا آخرين فرصتهاي باقيمانده، كلاس ميروند، معلم خصوصي
دارند، كتاب ميخرند، به دنبال تستهاي اين دبير و آن دبير ميگردند، تنها درس ميخوانند، گروهي درس ميخوانند، شبها تا ديروقت بيدار ميمانند و سعي ميكنند صبحها خيلي زود از خواب برخيزند و…، اينها بالأخره با هول و هراس به روز آخر و جلسهي كنكور ميرسند. روند منطقي برنامه يك دانشآموز كنكوري ايجاب ميكند كه از وقت خود استفادهي بيشتر و بهتر ببرد، نه اين كه آن رابا تنوع وشلوغ كاري هدر دهد. پربرنامگي در چنين روزهايي، نشانهي بيبرنامگي و آشفتگي است. كساني كه برنامهي روزانهي خود را پر از موضوعات كاري مختلف ميكنند، از نظم ذهني خوبي برخوردار نيستند و به طور حتم به كمك نياز دارند. اگر چنين وضعيتي داريد، براي كاهش موضوعات كاري تلاش كنيد، درست نيست كه با يك دست
چند هندوانه را برداريد!
كليد: تنوع و حجم زياد برنامهها، نشانهي خوب كاركردن نيست، بلكه بيانگر بي نظمي ذهني است.
منطقي انديشي
در مقابل منفي انديشي، نميگوييم مثبت انديش باشيد، ولي بايد منطقي باشيد. اگر منفي انديش فقط دنبال شواهد منفي است، نميگوييم شما هم فقط به دنبال عوامل مثبت باشيد وهمه چيز را خوب ببينيد. ما منطقي انديشي را توصيه ميكنيم. يعني به همان اندازه كه به نكات منفي توجه داريد به نكات مثبت نيز بايد بيانديشيد. همان گونه به شواهد و نشانههاي عدم موفقيت فكر ميكنيد به شواهد و نشانههاي موفقيت نيز توجه داشتهباشيد. اگر احتمال ميدهيد كه قبول نميشويد، براي احتمال قبولي هم درصدي در نظر بگيريد.
هيچ عاملي در كنكور، مانند داشتن افكار و نگرشهاي منفي به عنوان ترمز موفقيت عمل نميكند. اين نكته در روزهاي آخر نقش بيشتري دارد. پس خيلي مواظب افكار، نگرشها و روحيهي خود باشيد.
كليد:
به اندازهاي كه به احتمال عدم موفقيت خود فكر ميكنيد، به احتمال موفقيتتان نيز بيانديشيد.
نتيجهگيري:
- به تواناييها و آمادگيهاي خود، باور داشته باشيد.
- به شكها و ترديدها زياد ميدان ندهيد به خصوص وقتي داريد به پايان كار نزديك ميشويد.
- به هيچ وجه احتمال موفقيت خودتان را در امتحانات و كنكور به شانس و اقبال واگذار نكنيد.
- منفي انديشي در كنكورمساوي است با كمترين احتمال نتيجهگيري و موفقيت.
- تنوع و حجم زياد برنامهها، نشانهي خوب كاركردن نيست، بلكه بيانگر بي نظمي ذهني است.
- به اندازهاي كه به احتمال عدم موفقيت خود فكر ميكنيد، به احتمال موفقيتتان نيز بيانديشيد.
منبع: کلاس کنکور