گیاهی

آخرين ارسال هاي تالار گفتمان
  • نویسنده :
  • سه شنبه 29 مهر 1393 ساعت: 9:16
  • بازدید: 335

  • اطلاعات اولیه:

    ویروسها از جلبکها ، قارچها و گلسنگها ، خزه‌ها ، سرخسها و گیاهان عالی جدا شده‌اند، ولی در گیاهان عالی بیش از گیاهان پست مورد مطالعه قرار گرفته‌اند. ویروسها به گیاهان زراعی خسارت عمده‌ای وارد می‌سازند. در گیاهان بر خلاف گروههای دیگر ، ویروسهای رشته‌ای دراز زیاد دیده می‌شود. ماده ژنتیکی اکثر ویروسهای گیاهی RNA است، ولی در گروه ویروس موزائیک گل کلم از DNA تشکیل شده است. ژنوم در چند ویروس گیاهی به صورت قطعاتی در پیکرهای مجزا وجود دارد، به این گروه اصطلاحا ویروسهای چند جزئی نام نهاده‌اند.


     

    تاریخچه

    ویروسهای گیاهی از بسیاری جهات به ویروسهای جانوری و باکتریایی شباهت دارند. مطالعه درباره این نوع وجه اشتراک خصوصا بعد از سال 1925 که بلاک و براکه ثابت کردند که ویروس غده زخمی شبدر نه تنها در گیاه ، بلکه در زنجره ناقل خود نیز تکثیر می‌یابد، با سرعت بیشتری دنبال شد. بنابراین میزبانهای بعضی ویروسها را می‌توان هم در جهان جانوران و هم در جهان گیاهان یافت.
    شناسایی علایم ناشی از ویروسهای گیاهی در میزبان

    آلوده شدن گیاهان به بیماریهای ویروسی معمولا بوسیله ساییدن مستقیم مایع آلوده بر سطح برگ انجام می‌شود. در این حالت باید دیواره یاخته‌ای یاخته‌های گیاهی به طریقی پاره شود تا ورود ویروس آسان گردد. پس از ورود ویروسها در اکثر موارد ، در محل ورود به برگ تغییر شکل حاصل می‌شود. علایم ظاهر شده بر روی برگ بیشتر به صورت لکه‌های سبز کم رنگ و پر رنگ به شکل موزائیک یا زخمهای موضعی است. گل گیاهان نیز ممکن است آلودگی ویروسی را به صورت تغییر رنگ ظاهر کند. مثلا در لاله یا شب بوی آلوده بخشی از گلبرگها سفید می‌شود.

    ظهور علایم بیماریهای ویروسی نه تنها به ویروس و میزبان ، بلکه به عوامل محیطی و غذای گیاه نیز بستگی دارد. بعضی از بیماریهای ویروسی بطور مکانیکی از طریق مالش بر روی برگ منتقل نمی‌شوند و برای این منظور به موجودات زنده متکی هستند. چون اکثر ویروسهای گیاهی علائمی تقریبا همانند در گیاه ظاهر می‌سازند، بنابراین تشخیص آنها از روی علائم کار دشواری است. در این گونه موارد به خواص ذاتی آنها مانند خواص ریخت شناسی ، نوع اسید نوکلئیک و ... توجه می‌شود.


     

    گ
    روههای اصلی ویروسهای گیاهی
    چون پاره‌ای از ویروسهای گیاهی چندان شباهتی به ویروسهای دیگر ندارند، بنابراین گروه مستقلی را تشکیل می‌دهند، ولی بعضی دیگر دارای خصوصیات مشترک بوده و می‌توان آنها را در یک گروه جای داد. این گروهها به شرح زیر هستند:

    ویروسهای میله‌ای یا رشته‌ای
    ویروسهای ایزومتریک
    ویروسهای باسیلی شکل
    ویروئیدها که بیماری‌زاهایی شبیه ویروسها هستند که در میزبان خود نوکلئو پروتئین تولید نمی‌کنند. ویروئید غده دوکی سیب زمینی بیش از سایر عوامل بیماری‌زای این گروه مطالعه شده است.
    کشت ویروسهای گیاهی

    برای کشت و ازدیاد ویروسهای گیاهی معمولا از میزبانهایی استفاده می‌شود که اولا ویروس در آنها به صورت فرا گیر در آید، ثانیا قدرت تکثیر ویروس در گیاه زیاد باشد. یاخته گیاهی به علت دارا بودن دیواره سخت سلولزی نسبت به اکثر ویروسها غیر قابل نفوذ است. برای این منظور باید دیواره یاخته را خراش داد، این عمل با استفاده از مواد خراش دهنده‌ای مانند پودر کربوراندم صورت می‌گیرد.

    گیاهان جوان را پس از دریافت ویروس در محلی با شرایط محیطی مناسب یعنی در دمای 20 تا 25 درجه سانتیگراد و رطوبت و نور کافی ، نگهداری می‌کنند. برای کشت ویروسها ، از قطعات جدا شده گیاهی و یا از مجموعه یاخته‌هایی که بطور نامنظم رشد یافته‌اند (بافت پینه‌ای یا کالوس) استفاده می‌شود. چون ویروس قادر به زیستن در بافت مریستمی گیاه نیست، با جدا کردن قطعه‌ای از مریستم گیاهی که مشکوک به آلودگی است و کشت آن در محیط غذایی می‌توان گیاه جدید عاری از ویروس تهیه کرد.
    صفات اختصاصی آلودگی ویروسهای گیاهی

    از صفات آلودگی ویروسهای گیاهی این است که گیاه در سراسر عمر خود آلوده باقی خواهد ماند. گیاهان برعکس مهره داران ، پادتن تولید نمی‌کنند و در نتیجه قادر به بی اثر کردن ویروسها در بدن خود نیستند. بدین جهت ویروسها تا مدت نامحدودی در گیاه باقی می‌مانند و خسارتهای زیادی خصوصا به گیاهانی که از طریق رویشی تکثیر می‌یابند، وارد می‌کنند. اساسا ویروسها تمام بافتهای گیاهی غیر از بافت مریستمی را مورد حمله قرار می‌دهند.


     

    اثر ویروس بر شکل ظاهری گیاه


    شکل ظاهری گیاهان بر اثر حمله ویروس تغییر می‌کند و البته این تغییرات دنباله تحولاتی است که در اندرون گیاه به وقوع می‌پیوندد. علایمی که ظهور می‌کنند، برحسب نوع میزبان ، مدت پس از آلودگی ، نژاد ویروس و شرایط محیطی فرق می‌کند. شدیدترین اثر ویروسهای گیاهان ، کشتن یاخته‌هاست. قطر زخمهای موضعی که در نتیجه نکروزه شدن بافت در برگ بوجود می‌آیند، به نوع ویروس و نوع گیاه و شرایط محیط بستگی دارد. مرگ بعضی از اندام گیاه و یا مرگ گیاه بطور کلی در برخی از بیماریهای ویروسی ، متداول است. بیشتر ویروسها رشد میزبان را کم می‌کنند، ولی در بعضی حالات باعث رشد غیر عادی آن می‌شوند. برگها بر اثر حمله ویروس تغییر شکل می‌دهند. تولید گل و دانه نیز در گیاهان آلوده کاهش می‌یابد. اثر ویروس بر کاهش میزان محصول کاملا نمایان است. از علایم اولیه آلودگی فراگیر ویروسی در اکثر گیاهان بی‌رنگ شدن رگبرگها در جوان‌ترین برگهاست و برگها پس از رشد ، حالت موزائیکی یا ابلقی پیدا کرده و یا زرد می‌شوند. بسیاری از ویروسهای مولد موزائیک بر رنگ گلها اثر می‌گذارند.


     

    اثر ویروس بر فیزیولوژی گیاه میزبان


    بیشتر فرایندهای فیزیولوژیک تحت تاثیر ویروس قرار می گیرند. مقدار ازت به صورت آمونیوم و همچنین فسفر به صورت ترکیبات اسید نوکلئیک در گیاه توتون آلوده افزایش می‌یابد.
    در برگ گیاهان آلوده به ویروسهای مولد زردی ، مقدار زیادی گلوکز ، فروکتوز و ساکارز جمع می‌شوند. ظاهرا علت اساسی تجمع مواد قندی ایجاد مقاومت در دمبرگ هنگام انتقال مواد است.
    شدت تنفس در گیاه آلوده معمولا افزایش می‌یابد و گاهی تا 50 درصد بیش از گیاه سالم می‌شود. شدت تنفس گیاه بر اثر ویروسهایی که علایم شدیدی از خود نشان می‌دهند، زیادتر است و هر گاه علایم خفیف باشند، افزایش در تنفس احساس نمی‌شود.

  • نویسنده :
  • یکشنبه 27 مهر 1393 ساعت: 19:59
  • بازدید: 293
  • جهت مشاهده آزمایشات علوم پایه(ریاضی،فیزیک،زیست شناسی وزمین شناسی وشیمی) روی هر عنوان کلیک نمایید سپس آزمایش مربوطه را روی کامپیوترخود ذخیره وآن را اجرا نمایید. امیدوارم از این فعالیت نهایت استفاده را برده باشید.

  • نویسنده :
  • دوشنبه 21 مهر 1393 ساعت: 17:39
  • بازدید: 290
  • مرفولوژی ریشه و تنوع آن

    ریشه عضوی از گیاه است که معمولا در داخل خاک قرار داشته ،املاح محلول و آب را برای تغذیه ی گیاه از زمین جذب می کند.در تعریف ریشه و مقایسه آن با ساقه ،ریشه فاقد برگ است.فقدان برگ در ریشه البته ارزش اساسی نداشته و نبود آن نمی تواند به ریشه اصالت عضو مستقلی را بدهد.گرچه ریشه نهاندانگان به طور عادی فاقد برگ است ولی با اثر دادن هورمونها و تغییر محیط کشت می تواند تحول یافته و برگدار شود.این امر در طبیعت نیز گاه به خودی خود پدید می آید.به عنوان مثال در ریزوفور بعضی از گونه های علف خوک (سلاژینلها)چنین خاصیتی تقریبا فراوان دیده می شود.

    عده ای از مولفان فرق بین ریشه و ساقه را در کار فیزیولوژیکی متفاوت آنها می دانند،در صورتی که این نمی تواند تنها فرق ریشه از ساقه باشد و منطقه مولد رشد طولی ریشه به مراتب کوتاه تراز منطقه ی رشد ساقه است.

    ریشه ی اصلی در دولپه ای ها از رشد ریشچه حاصل شده،بادوام است و تا آخر عمر گیاه باقی می ماند.در صورتی که در تک لپه ایها ریشه ی اصلی خیلی زود از بین رفته،ریشه ی نا به جا جانشین آن می شود.ریشه های نابجا در گیاهان تک لپه مانند گندم و ذرت معمولا در نزدیک خاک و در محل یقه ظاهر می شوند.ریشه های فرعی در نهاندانگان دولپه ای با نظم و قاعده ی ثابتی در اطراف ریشه های اصلی ظاهر شده،رشد می کنند.منشا ریشه های فرعی در دو لپه ایها همیشه درونی است و از تقسیم سلولهای دایره ی محیطیه یا ریشه زا که در برابر دسته های چوبی قرار دارند حاصل شده،به تدریج با هضم و حذف بافتهای سر راه ریشه ی اصلی از آن خارج می شوند.درونی بودن منشا (Endogene) ریشه های فرعی،تقریبا در تمام نهاندانگان عمومیت دارد ولی گاهی هم ریشه های فرعی استثنائا از پارانشیم پوستی منشا می گیرند (Exogene) به ادامه مطلب بروید ....

    ریشه نا به جا

    اگر ریشه ی ظاهر شده،حاصل از رشد ریشچه ی گیاهک دانه نبوده،یا روی اندام های دیگری مانند ساقه،برگ،لپه ها و حتی پوشش گل پیدا شود،آن را ریشه نابجا می گویند.ریشه های نا بجا مانند ریشه های فرعی منشا درونی داشته،فقط در برخی از گیاهان مانند علف چشمه ، منشا آنها خارجی است.ریشه ی نا به جا ممکن است کار جذب مواد از زمین را به عهده نداشته با شد،مثلا سبب نگاهداری گیاه به درخت دیگر شده،مانند عشقه و یا مانند بعضی از جنسهای خرما به خار تبدیل شود.بدیهی است گیاهانی که ریشه نا به جا تولید می کنند به آسانی می توانند به وسیله ی قلمه زدن تکثیر پیدا کنند.عده ی کمتری از گیاهان استعداد تولید ریشه های نا به جا را دارند،مثلا در مخروطیان ریشه نا به جا به ندرت و به اشکال به وجود می آید.

    ریشه های برخی از گیاهان مانند بعضی از ترشکها   (Rumex   acetosella)   همانند ساقه استعداد جوانه زدن دارند.

    مورفولوژی ریشه

    ریشه در پایین به طور معمول منتهی به کلاهک است.پس از کلاهک ناحیه ی تارهای کشنده و بعد از آن منطقه ی ریشه های فرعی و بالاخره یقه قرار دارد که به ساقه متصل است.ریشه ی برخی از گیاهان مانند عدسک آبی دارای کلاهک نسبتا طویل ولی فاقد تارهای کشنده است، در بعضی از آلاله ها کلاهک بی دوام و زود افت ودر لادن بر عکس کلاهک دارای دو لایه ی مضاعف و با دوام است.با وجود آنکه تارهای کشنده معمولا همیشه بلافاصله بعد از کلاهک ریشه قرار دارند،در گل قاصد این تارها تقریبا در ناحیه یقه قرار می گیرند.

    ریشه ها متناسب با اعمال و کاری که به جز جذب مواد انجام می دهند ممکن است تغییراتی که در زیر یه برخی از آنها اشاره می شود پیدا کنند.

    1-ریشه های غده ای:در این ریشه ها،ریشه ی اصلی و فرعی پس از آنکه رشد معمولی خود را تمام کردند،رشد راسی آنها به تدریج متوقف شده،در بافتهای آنها مواد ذخیره ای متراکم و انباشته می گردد. ریشه های غده ای از ساقه های غده ای(مانند سیب زمینی) به علت نداشتن جوانه به خوبی متمایزند.شکل کلی ریشه های غده ای تقریبا بیشتر دوک مانند است ولی ممکن است کروی یا تخم مرغی شکل نیز بشود.

    2-ریشه های مرکب:مانند ریشه ی ثعلبها که غده ای ساده یا پنجه ای شکل اند،هر غده در این ریشه ها از الحاق چندین ریشه ی فرعی به وجود می آید.چنانچه از این ریشه ها برش عرضی بگیریم چندین استوانه ی آوندی پراکنده در یک پارانشیم عمومی دیده می شود.

    3-ریشه هایی که وظیفه ی مکانیکی دارند:مانند ریشه های خار مانند بعضی نخلها و یا ریشه های هوایی Ficus     bengalensis   (لور) و ریشه Zannichellia که از این دسته به شمار می آیند.

    4-ریشه های مکنده: گیاهانی مانند   Viscum album (دارواش)،سس، گل جالیز دارای ریشه های مکنده یی هستند که وارد تنه ی گیاه (ریشه،ساقه،برگ) میزبان که ممکن است درخت،درختچه و علفی باشند شده،شیره ی غذایی را از آنها جذب می کنند.

    5-ریشه های برگی شکل:ریشه ی بعضی از ثعلبهای نواحی حاره که در سطح خاک یا در هوا قرار دارند مانند برگ یا ساقه های جوان دارای کلروپلاست فراوان بوده،عمل کربن گیری را انجام می دهند،به این ریشه ها،ریشه های برگی می گویند.گیاه   Trapa natans که یک گیاه آبزی است در محل بند های ساقه دارای ریشه های نا به جای سبز رنگ با کلروفیل فراوان است،این ریشه های نا به جای ساقه وقتی بر اثر رشد ساقه در عمق بیشتر آب فرو می روند به تدریج کلروپلاست خود را از دست داده،رنگ تیره به خود می گیرند.-**--*-*-*-*-*-*

  • نویسنده :
  • دوشنبه 21 مهر 1393 ساعت: 17:37
  • بازدید: 261
  • گیاهان آبزی ایران
    نیلوفر آبی سفید ایرانی
    نیلوفر آبی سفید ایرانی با نام علمی (Nymphaea alba) به راسته لاله‌های آبی تعلق دارد. زیرگونه خاصی از آن به‌نام نیلوفر آبی سفید ایرانی وجود دارد كه در مصر، ایران و برخی از كشورهای آسیایی یافت می‌شود. نیلوفر آبی یا لاله آبی (Water Lily or Lotus) نام عمومی برای اغلب اعضای خانواده لاله آبی (Nymphaeacea) است.

    اندازه برگ‌های آن بین ده تا 30 سانتی‌متر و اندازه گل آن از ده‌تا 20 سانتی‌متر متغیر است. گیاهی آبزی است. ریشه‌های این گیاه آبزی درون رسوبات گلی بستر تالاب جای دارد. برگ‌هایی بزرگ و شناور دارد. سطح بالایی برگ‌ها سبز تیره و سطح زیرین متمایل به قرمز است. گل‌ها شناور و گلبرگ‌ها سفید یا كمی متمایل به صورتی است. ساقه‌هایی به رنگ زرد درخشان دارد. دانه‌ها كه به مقدار زیاد تولید می‌شوند صاف و به رنگ سبز زیتونی هستند.

    رویشگاه: در تالاب‌های آب شیرین شامل استخرها، دریاچه‌ها، كانال‌های بزرگ آب، مرداب‌ها، باتلاق‌ها و مرداب‌های رودخانه‌ای یافت می‌شود.

    پراكندگی جهانی: گونه‌ای فراوان و دارای پراكندگی وسیع است كه تقریبا در تمام مناطق رویشی جهان یافت می‌شود. در واقع گونه‌ای جهان وطن (Cosmopolitan) محسوب می‌شود.

    زیست‌شناسی: نیلوفر آبی سفید ایرانی گیاهی آبزی است و بین ماه‌های اردیبهشت تا شهریور گل می‌دهد. زمان گل‌دهی آن به ارتفاع تالاب، عرض جغرافیایی و اقلیم آن بستگی دارد. زنبورها، مگس‌ها و سوسك‌ها به گل‌های نیلوفر آبی سفید جذب می‌شوند اما گل‌ها اغلب از طریق «خودلقاحی» بارور می‌شوند. اندازه برگ‌های آن متغیر و بسیار گوناگون است و جمعیت موجود در آب‌های فقیر از نظر مواد مغذی از اندازه‌های متوسط كوچك‌تر هستند. این كوچكی در نسل‌های متمادی ادامه خواهد داشت و بعد از غنی شدن زیستگاه اولیه برای نسل‌ها كوچك باقی می‌مانند.

    حفاظت: گونه‌ای فراوان با پراكندگی گسترده است و به طرح حفاظتی خاصی نیاز ندارد. ولی به دلیل فراوان بودن نباید نادیده انگاشته شود.

    خطرات: تردد زیاد قایق‌ها می‌تواند عاملی برای از بین‌رفتن آن محسوب شود.

    ------------------

    منبع:جام جم آنلاین-ضمینه سیب دانش

  • نویسنده :
  • دوشنبه 21 مهر 1393 ساعت: 17:36
  • بازدید: 302
  • گیاه‌قوم‌شناسی چیست؟
     
    گیاه‌قوم‌شناسی شاخه‌ای از گیاه‌شناسی است كه به مطالعه رابطه انسان با گیاهان می‌پردازد. واژه گیاه‌ قوم‌شناسی (Ethnobotany) از دو بخش‌ ethno به معنای نژاد، مردم یا فرهنگ و botany به معنی گیاه‌شناسی است.

    نخستین بار سال 1895 جان هارش‌برگر (Jan Hrshberger) اصطلاح گیاه‌شناسی قومی یا گیاه‌قوم‌شناسی را ابداع و آن را به عنوان علم مطالعه روابط كاربردی و سودمند، بین انسان و گیاهان پیرامونش از جمله كاربردهای دارویی گیاهان تعریف كرد اما ریچارد اوانس شولتس بود كه آن را به عنوان یك رشته دانشگاهی پایه‌ریزی كرد. گیاه‌قوم‌شناسی تا نیمه قرن بیستم كاملا توصیفی عمل می‌كرد و پژوهشگران این علم فهرستی از گیاهان و كاربرد آنها را گردآوری می‌كردند اما در 60 سال اخیر این علم جنبه تحلیلی و آماری به خود گرفته است و گیاه‌ قوم‌شناسان امروزه با سوالات نظری درگیر هستند. امروز «تنوع‌زیست ـ فرهنگی» مطرح است كه رابطه تنوع‌زیستی و تنوع فرهنگی را مورد بحث قرار می‌هد و گیاه‌شناسی قومی نیز به طور چشمگیری به حمایت از طرح‌های حفاظتی در دو جنبه اجتماعی و زیستی گرایش پیدا كرده است.

     

  • نویسنده :
  • شنبه 19 مهر 1393 ساعت: 18:14
  • بازدید: 259
  •  
     زبان: فارسی  نویسنده: نا مشخص
     نوع فایل: PDF
     تعداد صفحات: 36  ناشر: آی آر پی دی اف
     حجم کتاب: 452 کیلوبایت
    توضیحات
    گیاهان دارویی